Du visar för närvarande Så sökte jag till UX-designer vid Nackademin

Så sökte jag till UX-designer vid Nackademin

Jag är en kille i 30-åldern som bor i Stockholm. Efter att ha arbetat med allt möjligt inom IT, särskilt webbutveckling, är jag redo för en ny utmaning i karriären. Yrkesmöjligheterna inom IT har aldrig varit fler och utbildningsalternativen – högskola, yrkeshögskola, webbaserat, etc – har exploderat under senare år.

Yrkeshögskolan is the shit

Yrkeshögskolan har fångat mitt intresse för att utbildningarna är praktiska och relativt korta på två år. Dessutom är arbetspraktik en central del av utbildningarna och kallas för lärande i arbete (LIA). Mina erfarenheter av distansplugg har inte varit lysande så jag är främst intresserad av YH-utbildningar på plats i Stockholm.

Så. många. YH-utbildningar

Alla YH-utbildningar i Sverige finns tillgängliga på officiella Yrkeshogskolan.se och de är många. Bara inom IT finns det 167 utbildningar och de är oftast väldigt lika, vilket kan göra det svårt att välja utbildning. Ta till exempel dess 29 utbildningar till .Net-utvecklare:

Det slutade med att jag sökte fjorton YH-utbildningar inom UXD, programmering och webbmarknadsföring genom att gå igenom alla IT-utbildningar på yrkeshogskolan.se. Gemensamt för dem är att de är på heltid, runt två år och sker på plats i Stockholm (typ kanske på grund av covid-19).

Att välja bland likartade utbildningar är knepigt eftersom det är svårt, nästan omöjligt, att bilda sig en uppfattning om en utbildnings kvalité, till exempel hur nöjda tidigare studenter är, hur snabbt de får jobb efter utbildningens slut, genomsnittliga lönenivåer och så vidare.

Ett gemensamt ansökningssystem hade varit gött

Yrkeshögskolor saknar gemensamma IT-system för att hantera ansökningar, göra antagningsprover och kommunicera med sökande. Detta innebär en hel del extraarbete för oss sökande då samma uppgifter måste matas in i varje skolas system. Dessutom måste man göra varje skolas antagningsprov – somliga skolor har flera prov per utbildning – trots att de innehållsmässigt är väldigt snarlika. Tänk dig att behöva göra flera minihögskoleprov till snarlika utbildningar fast hos olika skolor.

Ärligt talat pluggade Homer mer inför provet än vad jag gjorde.

yh-antagning.se till räddningen

Som tur är använder många skolor sig av plattformen yh-antagning.se för att sköta ansökan, kommunicera med sökanden och boka antagningsprover. Man får fortfarande ladda upp sina betyg och andra handlingar och göra varje skolas antagningsprov men slipper i alla fall skapa ett nytt konto för varje skola.

Varför UX-designer vid Nackademin

UX-designer vid Nackademin är en av de fjorton YH-utbildningarna som jag sökte. Utbildningen är på två år (20 veckors praktik) och sker på plats i Stockholm. Nackademin har erbjudit yrkesutbildningar sedan 1994 och är en välkänd skola som arbetar nära industrin.

På yrkeshogskolan.se är informationen om utbildningen begränsad och knappen för att söka till utbildningen tar en till Nackademins webbplats.

Skärmdump på Nackademins sida för UX-designer utbildningen
En knapp som leder till en annan, ärligare, knapp.

Så här skriver Nackademin om utbildningen:

Linkedin rankade nyligen de mest eftertraktade tjänsterna 2019, där rollen UX Designer låg på plats fem 2019 (källa ”det blå kuvertet”). Sedan Nackademin började bedriva UX programmet har efterfrågan ökat kontinuerligt för varje år. För många företag är det helt avgörande att de implementerar UX processer i sitt dagliga arbete, för att klara av konkurrensen i samband med den digitalisering som pågår just nu. Helt enkelt, ett tydligt och användarvänligt gränssnitt är ofta helt avgörande för om en konsument väljer att klicka på ”köp”.

Låter lovande. Det finns fler saker som lockar med utbildningen:

? den är praktisk med fokus på arbetsmetoder och verktyg

? den är en specialistutbildning som leder till en specifik yrkesroll

? praktiken är på totalt 20 veckor

? 90% av studenterna får jobb

Att söka genom yh-antagning.se

Nackademin använder sig av yh-antagning.se för att hantera ansökan till utbildningen UX-designer. Ett konto krävs:

Skärmdump på yh-antagning.se

Därefter anmäler man sitt intresse för själva utbildningen:

Skärmdump på yh-antagning.se

Ett tips är att gräva upp sina betyg från gymnasiet och universitet, fota av dem och förberedda dokumenten som PDF-filer, för dokumenten skickas in via yh-antagning.se:

Viktigpetter informerar

Om du är en äldre student och har svårt att hitta utskrifter på dina gamla betyg från gymnasiet och universitetet, så kan de finnas tillgängliga på antagning.se eller ladok.se.

När man väl har skickat in sin ansökan så får man bekräftelse på yh-antagning.se, under sidan Meddelanden:

Bekräftelse på ansökan på yh-antagning.se

Senare får man ett meddelande om man är behörig eller ej (fast ännu inte antagen):

Nästa steg i Nackademins antagningsprocess för UX-designer handlar om de två antagningsproven. Proven är inte obligatoriska men viktiga att skriva då de bidrar till att öka ens meritpoäng. Jag kommer därför att diskutera proven i två separata blogginlägg.

Lämna ett svar