Du visar för närvarande LIA (praktik) på UX-designer vid Nackademin

LIA (praktik) på UX-designer vid Nackademin

Kursfakta

 • Kursnamn: LIA 1 (#7 av #16 kurser)
 • Utbildning: UX-designer, Nackademin
 • YH-poäng: 45 (9 veckor)
 • Termin: våren 2022
 • Lärare: –

Kursens innehåll

Från kursbeskrivningen:

 • Syftet med lärande i arbete (LIA) 1 är att den studerande ska göra den första praktikperioden hos företag, organisation eller myndighet med avdelning för UX-design, eller webbyrå, kommunikationsbyrå.
 • Kursen ska dels fungera orienterade avseende olika arbetsuppgifter och delmoment inom relevanta yrkesroller, dels ge praktiska erfarenheter från den skarpa miljön ute på LIA-företaget.
 • Därutöver ges en koppling till de kunskaper på kurser som redan har genomförts. Kursen syftar till att introducera studenten till ett yrkesmässigt sammanhang inom den framtida yrkesrollen och ge möjlighet att praktiskt arbeta med UX-design genom att exempelvis ta fram wireframes, planera och utföra användbarhetstester, göra kundresor, utveckla personas samt ta fram scenarios och storyboards.

Introduktion till LIA:n

Lärande i arbete (LIA) eller praktik som oftast kallas, är en av de viktigaste kurserna på UX-ubildningen vid Nackademin. Det är under LIA:n som du får komma ut på ett företag och praktisera det du hittills har lärt sig.

En LIA kan ge dig insikter om:

 • Vilka styrkor och svagheter har du när det gäller UX?
 • Vill du arbeta på ett stort eller litet företag?
 • Hur är det att arbeta på ett företag med låg respektive hög UX-mognad?
 • Vad innebär det att arbeta på en startup eller ett etablerat företag?
 • Vilken bransch vill du arbeta inom? Gör det någon skillnad?
 • Hur är det att arbeta som UX-konsult respektive in-house?
 • Vilka utmaningar möter du som ensam UX:are i en organisation? Hur är det att arbeta med andra UX:are?
 • Hur formas UX-arbetet av strukturer, arbetsprocesser, regler och praxis i organisationen?

Så går LIA:n till steg för steg

Som kurs består LIA:n av följande steg som ska utföras.

 1. Sök LIA-plats under hösten/våren. Du har huvudansvaret för att hitta en praktikplats men Nackademin har en skyldighet att hjälpa dig om det skulle behövas.
 2. Välj slutgiltig LIA-plats. Du behöver ha hittat en LIA-plats innan ett visst datum under våren, annars behöver du kontakta utbildningsledaren så att hen kan hjälpa dig då det är obligatoriskt med LIA på UX-utbildningen.
 3. Skriv arbetsbeskrivning åt vald LIA-plats. Arbetsbeskrivningen förklarar vad du ska göra under din LIA och skrivs in på Learnpoint.
 4. Registrera LIA-plats i Learnpoint. Du behöver lägga till LIA-platsen och din handledare i Learnpoint. Här kommer du få lägga till arbetsbeskrivningen du skrivit ihop. Sedan ska du, handledaren och Nackademin godkända LIA-platsen i Learnpoint.
 5. Genomför LIA:n under våren. Kursen pågår under åtta veckor mot slutet av vårterminen. Exakta start- och slutdatum kan variera beroende på arbetsplats, helgdagar och så vidare.
 6. Lämna in LIA-rapporten i Studentportalen. I rapporten beskriver du vad du gjort och lärt dig under LIA:n. Rapporten är på cirka en A4.
 7. LIA-presentation på Nackademin. Du kommer att hålla en kort presentation för resten av klassen där du beskriver vad du gjort och lärt dig under praktiken.
 8. Få betyg av handledare. Ditt betyg baseras på en enkät som din LIA-handledare fyller i på Learnpoint.

När ska du börja söka efter LIA?

Det kan kännas vettigt att vänta med att söka LIA tills du gått några kurser och fått en känsla för UX och vad du vill göra i framtiden. Jag rekommenderar dock att du börjar fundera på LIA:n tidigt under höstterminen så att du slipper stressa under vårterminen.

Tänk på att vissa företag tillsätter sina LIA-platser redan under hösten. Stäm därför av ansökningstiderna för de företag du vill göra din LIA på.

Var hittar du praktikplats som UX-student?

Som student ansvarar du för att hitta ett företag där du kan ha din LIA. Du kommer dock få många möjligheter att komma i kontakt med företag under utbildningen.

I min klass (UX21) har mina kursare hittat praktikplats på många olika sätt:

 • Via familj, vänner och tidigare kollegor.
 • Genom lärare, gästföreläsare och handledare på företag som tillhandahåller case under kurserna.
 • Genom att nätverka på LinkedIn.
 • Hopen.

I min klass fick vissa sin praktikplats tidigt under hösten medan andra ordnade sin praktikplats dagen innan LIA:n officiellt började. I slutändan fick alla en praktikplats men ju tidigare man ordnar en praktikplats desto mindre stress känner man självklart.

Vad behöver du förbereda inför LIA-sökandet?

När du preppar inför LIA-sökandet är det bra att utgå ifrån företagens behov. Företag vill hitta bra LIA-praktikanter och behöver bland annat veta vem du, vad du har för utbildning och arbetslivserfarenhet, varför de ska anställa just dig och varför du vill ha LIA hos just dem.

För att öka dina chanser att få en praktikplats är det därför bra om du har ordnat med följande:

 • En LinkedIn-profil eftersom den sammanfattar det viktigaste om dig. LinkedIn underlättar för företag att hantera sökande på ett standardiserat sätt.
 • Ett relevant CV som du kan skicka på begäran.
 • En mall för personliga brev som du kan anpassa till respektive arbetsplats. Ett personligt brev kan vara alltifrån några meningar till flera stycken. Det personliga brevet berättar en kompletterande story till ditt CV och ger dig en möjlighet att sticka ut.
 • En portfolio kan övertyga arbetsgivare om dina UX-färdigheter men det kan vara svårt att ha en meningsfull portfolio i början av utbildningen. Dessutom är det inte alla företag som kräver portfolio av studenter. Personligen hade jag inte användning av portfolio när jag sökte LIA 1.

Frågor att ställa dig själv för att hitta en passande praktikplats

Att hitta en LIA-plats innebär att analysera otaliga företags UX-erbjudanden. Ett sätt att göra processen mer hanterbar är att ställa dig själv följande frågor då de skapar fokus och filtrerar fram praktikplatser som passar just dig.

Vilka företag och branscher är jag särskilt nyfiken på? Det är okej om du känner starkt för en bransch eller företag men enligt min och andras erfarenhet så spelar bransch mindre roll än vad man tror då själva UX-arbetet är ganska konstant. Arbetssätt och organisation på enskilda företag är vissa faktorer som gör större skillnad än bransch.

Vill jag arbeta på ett stort eller litet företag? Större företag innebär oftast mer möjligheter och resurser men oftast finns det mer byråkrati att ha hänsyn till. Mindre företag är mer lättrörliga och ger större handlingsutrymme men har mindre resurser att röra sig med.

Vill jag arbeta på startup eller etablerat företag? Startup fokus på tillväxt och lättrörlighet innebär att du som UX:are får ta större ansvar i en plattare organisation. Samtidigt kan de vara kaotiska arbetsplatser där man får hjälpa till även utanför sitt ansvarsområde. Etablerade företag

Vill jag arbeta som konsult eller in-house UX:are? Konsulter sitter ute hos kunder och får prova på projekt i olika branscher och projektfaser. Arbetet är dynamiskt men du kanske inte får prova på att arbeta med hela UX-processen. En in-house UX:are är en fast anställd som arbetar med egna företagets produkter eller tjänster. Det innebär till exempel att du får arbeta mer med vidareutveckling av existerande system.

Kan jag arbeta som ensam UX:are eller vill jag ha tillgång till andra UX-designers? Det är stor skillnad att arbeta ensam eller i team som UX:are. Som ensam UX:are kan det vara utmanande att planera arbetet, bolla idéer, få feedback och så vidare. Du kommer ha krav på dig att arbeta självständigt med inte bara UX utan att kommunicera värdet av UX, samarbete med andra team och avdelningar och så vidare.

Platsannonser för praktik

Hopen är en sajt för studenter som söker LIA under sin UX-utbildning. Du registrerar dig och skapar en annons så att arbetsgivare kan hitta dig.

LinkedIn: bäst på jobbannonser för UX:are med ett visst utbud av UX-praktikplatser.

The Hub: stor lista på svenska startups och deras jobbannonser.

Startup Sweden: enorm lista på svenska startups. Inte jobborienterat som The Hub.

Praktikplatsen är ytterligare en sajt där du kan hitta UX-praktikplatser genom att ta del av platsannonser som företag lägger upp.

Sveriges bästa arbetsgivare enligt Universum

Varje år låter Universum tusentals anställda i Sverige betygsätta arbetsgivare (som är kunder till företaget). Kriterierna är bland annat företagskultur, anseende och karriärmöjligheter. Resultaten är bland annat denna lista över högst rankande svenska företag 2021:

 1. Consid
 2. Svensk Fastighetsförmedling
 3. Sigma Technology Group
 4. Sectra
 5. Essity
 6. Tetra Pak
 7. Enfo
 8. AstraZeneca
 9. Sogeti
 10. Bravida
 11. Veidekke
 12. Rejlers
 13. IKEA
 14. Lantmännen
 15. Xylem
 16. Scania
 17. Atlas Copco
 18. SEB
 19. Försvarsmakten
 20. Ludvig & Co.
 21. Combitech
 22. Handelsbanken
 23. Skanska
 24. CGI
 25. Volvo Cars
 1. PostNord
 2. Polisen
 3. Nordea
 4. Trafikverket
 5. Bonliva
 6. EY (Ernst & Young)
 7. Volvo Group
 8. Ambea
 9. ICA
 10. Skatteverket
 11. WSP
 12. Swedbank
 13. H&M
 14. TietoEVRY
 15. AFRY (former ÅF Pöyry)
 16. Jönköpings kommun
 17. Kriminalvården
 18. Saab (Defence & Security)
 19. Eskilstuna kommun
 20. Uppsala kommun
 21. Karolinska Universitetssjukhuset
 22. PwC
 23. Göteborgs Stad
 24. Försäkringskassan
 25. Region Örebro län

Vilka företag vill IT-studenter helst jobba på?

Universum har också undersökt vilka företag som svenska IT-studenter helst vill arbeta hos 2021.

 1. Massive Entertainment
 2. TV4
 3. Intel
 4. Trafikverket
 5. Samsung
 6. King
 7. McKinsey & Company
 8. Bahnhof
 9. Swedbank
 10. PostNord
 11. Sogeti
 12. SEB
 13. Nordic Entertainment Group
 14. Siemens
 15. ICA Banken
 16. SJ
 17. Finansinspektionen
 18. Visma
 19. Oracle
 20. IBM
 21. Skatteverket
 22. Regeringskansliet
 23. AstraZeneca
 24. Göteborgs Stad
 25. CGI
 26. Sigma
 27. Vattenfall
 28. SBAB
 29. Telia Company
 30. Stockholms stad
 31. Scania
 32. Avalanche Studios
 33. HiQ
 34. Folksam
 35. TietoEVRY
 36. Nordnet
 37. Accenture
 38. FRA Försvarets Radioanstalt
 1. Tobii
 2. Energimyndigheten
 3. PwC
 4. Nordea
 5. Netlight
 6. Axis Communications
 7. FOI
 8. Zenuity
 9. AFRY (former ÅF Pöyry)
 10. Ghost
 11. SAP
 12. TUI Nordic
 13. Tele2
 14. ATEA
 15. Sweco
 16. Capgemini
 17. LeoVegas
 18. Handelsbanken
 19. EF Education First
 20. Cisco Systems
 21. F-Secure
 22. EY (Ernst & Young)
 23. Kronofogden
 24. ABB
 25. Schibsted Media Group
 26. Försäkringskassan
 27. Deloitte
 28. Qlik
 29. Philips
 30. Hewlett Packard Enterprise
 31. Cygni
 32. Nasdaq
 33. Canon
 34. Centiro
 35. CEVT
 36. Tetra Pak
 37. Net Insight

Sveriges bästa arbetsplatser enligt Great Places To Work

Great Places To Work har också undersökt vilka som är Sveriges bästa arbetsplatser genom att låta anställda ranka deras arbetsgivare. Resultatet för 2021 är dessa företag:

Stora organisationer (+250 medarbetare)

 1. Centiro
 2. Hilti Svenska AB
 3. B3 Consulting Group
 4. SBAB
 5. Tre
 6. Sparbanken Skåne AB
 7. Tyréns
 8. C.A.G
 9. Specsavers Sweden AB
 10. Synoptik
 11. DHL Express
 12. Sopra Steria
 13. AB Svenska Bostäder/Stadsholmen
 14. MTA Bygg & Anläggning
 15. Cambio Sverige

Medelstora organisationer (50-249 medarbetare)

 1. Bostads AB Mimer
 2. Tenant & Partner
 3. AbbVie
 4. Multisoft AB
 5. AB Stångåstaden
 6. Castra Group AB
 7. ELITS
 8. Transcendent Group
 9. OilQuick
 10. Wihlborgs Fastigheter
 11. Atrium Ljungberg
 12. Optidev
 13. PlantVision AB
 14. Elvenite
 15. Skyltmax
 16. Stryker Sverige
 17. WH Bolagen
 18. Curamando
 19. SICK IVP
 20. Idnet AB
 21. PiteEnergi
 22. DQC Sverige AB
 23. SAS Institute
 24. RSM Sverige
 25. Fastighetsägarna MittNord AB

Små organisationer (20-49 medarbetare)

 1. Studieförbundet Vuxenskolan Halland
 2. Sundbom & Partners
 3. protek
 4. Sankt Kors
 5. Lemontree Enterprise Solutions AB
 6. Pilotage
 7. Wikström AB
 8. Serveoffice AB
 9. Riada
 10. Cadence Design Systems
 11. LeanOn AB
 12. Smiling Faces
 13. Devyser
 14. Navigio
 15. Empir Industry AB

Lämna ett svar