Du visar för närvarande Erfarenheter från kursen Introduction to User Experience Design på Coursera

Erfarenheter från kursen Introduction to User Experience Design på Coursera

Jag preppar just nu inför utbildningen UX-designer på Nackademin. Den inspirerande kursen Learning How to Learn öppnade upp mina ögon för Courseras utbud och särskilt Introduction to User Experience Design. Det är en gratis mikrokurs på cirka sex timmar och ges av Georgia Tech. Med nästan 200 000 studenter som har gått kursen och 4,5/5 i betyg, verkade kursen lovande.

Introduction to User Experience Design vänder sig till nybörjare som vill veta vad user experience design är. Kursmaterialet består främst av videor på 3-10 minuter och enstaka flervalstester. Kursen tar cirka sex timmar att genomföra och jag gick igenom materialet på två dagar, och det ganska motvilligt mot slutet.

Torrt och tråkigt

För tyvärr är innehållet oftast mediokert och designen på videorna är tråkig, vilket är märkligt för en kurs som handlar just om UX. Till exempel består de flesta av videorna av nästlande listor av text, som till exempel denna:

Skärmdump på videomaterial från kursen Introduction to User Experience Design på Coursera.
Skärmdump på videomaterial från kursen Introduction to User Experience Design på Coursera. Jag svär att jag inte med flit valde denna ruta på grund av ansiktsuttrycket.

Hade man inte kunnat illustrera koncepten ovan med grafik eller exempel? UXD är ett praktiskt och kul arbetsområde där man får vara förespråkare för användare och bra design, men det kan man inte tro utifrån materialet:

Torrt som knäckebröd i öknen. Vi fick i alla fall en grafik att titta på.
Torrt som knäckebröd i öknen. Vi fick i alla fall en grafik att titta på.

Ytligt material även för en mikrokurs

Även för en superkort kurs så förblir informationen alltför ytlig. Ofta saknas förtydligande grafik och exempel i materialet, vilket ökar abstraktionsnivån i onödan och bidrar till tristessen.

Jag har inget emot kurser som använder en akademisk eller vetenskaplig ton – tvärtom! – men denna kurs är varken djupdykande eller särskilt vetenskaplig orienterad.

Inte ens extramaterialet som kursen ibland länkar till är tilltalande, då det rör sig om rena länkdumpar utan information om varför resurserna är intressanta:

Kursen Introduction to User Experience Design länkar till ytterligare, extern, material men inte på ett bra sätt.
Länkdumpar som denna är vanligt på kursen.

Ogenomtänkta flervalstester

Flervalstester är viktiga pedagogiska verktyg för att lära sig mer effektivt men på kursen ser de ibland knasiga ut, som om ansvarig person inte har en aning om hur Coursera fungerar som plattform. Eller ens hur flervalstester ska designas:

Flervalstesterna på kursen ser ofta knasiga ut.
Flervalstesterna på kursen Introduction to User Experience Design ser ofta knasiga ut.

Ett annat problem med testerna är själva frågorna och svaren, som inte alltid verkar kvalitetsgranskade. Till exempel förstår jag fortfarande inte denna fråga:

Skärmdump på flervalstest från Kursen med märklig fråga och svar.
Vänta, det här är inte ens en fråga…!

Överhuvudtaget känns det inte som att tillräckligt med resurser har lagts ner på kursen, utan att man tagit en existerande fysisk kurs och försökt överföra den till en onlinekurs utan större eftertanke eller ansträngning. Bisarrt för en kurs om att designa bra användarupplevelser 🤔.

Vem är Introduction to User Experience Design till för?

Kursen vänder sig förvisso till nybörjare men samtidigt handlar den om att genomföra komplexa UX-projekt. Kursen är därmed samtidigt för ytlig för att vara användbar och för tråkig för att väcka intresse hos framtida studenter.

Inget jag rekommenderar

Jag kan inte rekommendera kursen Introduction to User Experience Design av följande skäl:

  • Kursen är för kort för att vara användbar. Jag har insett att en kurs behöver en viss mängd material och arbetsuppgifter för att ens vara meningsfull som kurs, annars pratar vi om något annat.
  • Kursen är inte tillräckligt välproducerad eller engagerande för att väcka intresse för UX hos framtida studenter.
  • De många kvalitetsbrister får kursen att verka amatörmässig, nästan som om det är en PR-kampanj för Georgia Tech istället för en riktig onlinekurs. Samtidigt tjatas det mycket om att man ska köpa ett meningslöst kursintyg för 49 dollar.

Lämna ett svar