Du visar för närvarande Erfarenheter från onlinekursen Learning How to Learn på Coursera

Erfarenheter från onlinekursen Learning How to Learn på Coursera

Då jag preppar inför höstens UX-designer utbildning vid Nackademin, har jag läst onlinekursen Learning How to Learn på Coursera. Det har trots allt nästan gått tio år sedan jag senast pluggade på allvar, att komma in i studierna och bilda studievana känns nödvändigt. Kursen är gratis och på endast nitton timmar så levererar den stort. 2,8 miljoner studenter har läst kursen.

Learning How to Learn lär dig att studera effektivt på universitetsnivå och är förankrad i och hänvisar ofta till forskning kring lärande och neurovetenskap. Materialet är i form av videon på 2-8 minuter (med undertexter både på svenska och engelska) och flervalsfrågor för att man snabbt och ofta ska utvärdera sin kunskap.

Skärmdump på Kursen Learning How to Learn om focused och diffuse mode. Läraren Barbara Oakley och Salvador Dali på bild.
Learning How to Learns kursledare Barbara Oakley om focused och diffuse mode.

Krossar myter, lär praktisk fakta

Learning How to Learn gör upp med många myter om hur man lär sig. Tror man till exempel att läsa om de anteckningar man fört under en föreläsning är bättre än att återkalla informationen så tror man fel. En fascinerad insikt är att akademisk framgång inte beror på antalet timmar man studerar, utan kvalitén på ens arbete och tankesätt. Faktum är att vila, sömn och övning över flera dagar är rätt väg framåt, inte att stressa och hetsplugga inför tentor.

En pedagogisk och empatisk kurs

En trevlig aspekt av kursen är att den är väldigt empatiskt, uppmuntrande och tar upp psykologiska hinder som pluggångest och prokrastinering. Som prokrastinerare så uppskattar jag detta.

Kursen är inte det minsta rädd för att vara holistisk och omfamna mjukare aspekter av lärande. Verktyg som kan tyckas mindre viktiga framstår plötsligt som helt avgörande för att lära sig effektivt, till exempel pomodoro, metaforer, minnespalats eller appen Anki för att öva på material med hjälp av memoreringskort.

En köksklocka i form av en tomat. Används oftast i samband med Pomodoro-tekniken.
Pomodoro-tekniken är ett enkelt sätt att fokusera i intervaller om 25 minuter med 5 minuters vila. Namnet kommer ifrån den tomatformade kökstimer som teknikens skapare använde. Foto av Erato via Wikimedia Commons.

Jag rekommenderar kursen Learning How To Learn för alla som vill bli bättre, mycket bättre, på att lära sig. Oavsett om du pluggar på gymnasiet eller universitet, så kommer du lära dig den senaste forskningen inom lärande och få med dig praktiska verktyg som tar ditt lärande till nästa nivå. Kursen tar endast några dagar att gå igenom men att öva på färdigheter tar månader och det tar ett helt liv för att förstå de djupare principerna som kursen förmedlar.

Så pluggade jag Learning How to Learn

Jag ”läste” kursen genom att ha två webbläsarfönster öppna bredvid varandra: i ena fönstret hade jag ett kort öppet i Trello där jag skrev ner anteckningar, i det andra fönstret såg jag på kursens videon. Upplägget gör det enkelt att anteckna utan att behöva hoppa mellan fönster.

Jag pluggade kursen Learning How to Learn genom att föra anteckningar i Trello i ett fönster och se på materialet i ett annat fönstret bredvid.
Mina anteckningar i Trello till vänster, videon till höger.

Trello för att anteckna och planera

Trello är ett gratis planeringsverktyg baserat på Kanban som är enkelt att komma igång med men samtidigt flexibelt när det behövs. Du har en tavla som består utav listor som består utav kort med information du skriver. Som anteckningsverktyg är Trello okej (det finns till exempel en begränsning på mängden text man kan skriva i ett kort) men enkelheten, det faktum att man skriver i markdown, minskar distraktionerna och UI-pillandet som mer komplexa skrivverktyg uppmuntrar.

Ett kort i redigeringsläge i Trello med anteckningar.
Samma kort med anteckningar fast i redigeringsläge. Trello använder sig av markdown vilket bland annat gör det enkelt att skapa listor.

Fördelen med att anteckna i Trello är att informationen tillhör ett kort som nu kan flyttas runt på tavlans listor för att planera studierna. Till exempel flyttar jag anteckningskortet från listan Pågående till Klart som ett naturligt planeringsmoment.

I Trello har jag en tavla för att planera studierna. Tavlan har bland annat listorna Pågår och Klart så att jag kan se vad jag ska göra och vad som är avklarat.

Efter kursens slut inser jag att mina anteckningar var för detaljerade och tog fokus ifrån materialet eftersom jag ofta behövde pausa videon för att anteckna och se samma snutt flera gånger. Självklart varnar kursen för alltför detaljerade anteckningar men det får bli en lärdom inför framtiden ?.

Anki för att memorera kursmaterialet

Självklart har något skapat en kortsamling för Anki som är baserad på kursen Learning How to Learn. Kul då kursen rekommenderar verktyg som Anki, som nöter in information i huvudet genom en teknik som kallas för spaced repetition.

Jag har använt kortsamlingen eftersom det är ett effektivt sätt att lära sig material men inser samtidigt att det är bättre att konstruera sin egen kortsamling då kunskap ändå är individuell och man behöver optimera korten för sitt eget lärande.

Boken A Mind For Numbers som komplement

Barbara Oakley, kursansvarig för Learning How to Learn, har skrivit boken A Mind For Numbers som mer ingående täcker koncepten i kursen. Jag kommer att behandla boken i ett senare blogginlägg men kan nämna att den ger mer djupgående kunskaper än kursens material och är därför ett bra komplement.

Kursledaren Barbara Oakleys bok "A Mind For Numbers" ger mer djupgående kunskaper än kursen.
Kursledaren Barbara Oakleys bok ”A Mind For Numbers” ger mer djupgående kunskaper än kursen.

Lämna ett svar