Du visar för närvarande Nedräkning till höstterminen på Nackademin

Nedräkning till höstterminen på Nackademin

Om två veckor börjar äntligen höstterminen för UX-designer på Nackademin. Här är vad jag har gjort sen sist.

Jag har förberett inför första kursen ”Introduktion till UX-produktion” genom att bland annat läsa kurslitteraturen.

Klassiker som Donald Normans ”The Design of Everyday Things” och Steve Krugs ”Don’t Make Me Think” läste jag på universitetet för många år sedan. Det är intressant hur lik kurslitteraturen är inom området trots den enorma tekniska utvecklingen.

Omslaget till The Design of Everyday Things av Don Norman.
The Design of Everyday Things är en klassiker.

The Design of Everyday Things är särskilt kul att läsa. Donald Norman är en förkämpe för användaren med en eklektisk syn på design, vilket gör hans tetrisliknande teoretiserande mer smältbar. Norman är så inflytelserik att han inte bara har populariserat många koncept inom digital design – han har uppfunnit en del av dem.

Tredje kursboken ”100 Things Every Designer Needs to Know About People” av Susan Weinschenk är ny för mig. Boken är kul att läsa, pedagogiskt designad och anstränger sig för att förankra sig i forskningen. De konkreta designrekommendationerna kan ibland kännas grundlösa men så är det oftast när man försöker ta forskning inom kognitionsvetenskap och vaska fram något konkret och actionable.

Bättre memorering med Anki

För att mer effektivt lära mig kurslitteraturen, har jag börjat experimentera med memoreringsappen Anki. Det är ett krävande sätt att plugga men väldigt lovande eftersom det (dvs återkallelse och tidsfördelad repetition) har visat sig vara mer effektiv som studieteknik än att till exempel läsa om samma text. Anki är dock krävande att använda så det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig vid programmet. Mer om Anki i ett kommande inlägg.

Skärmdump på memoreringsappen Anki.
Så här ser Anki ut.

☙ A A ❧

Omslagsbilden av Mike på Pexels.

Lämna ett svar