Du visar för närvarande Tips inför UX-utbildningen vid Nackademin
Entrén till Nackademin. Foto av Amin Amini

Tips inför UX-utbildningen vid Nackademin

Planerar du att plugga utbildningen UX-designer vid Nackademin? Har du kanske till och med blivit antagen till utbildningen och undrar hur du kan förbereda inför terminstarten? Här samlar jag mina tips som student på UX-utbildningen.

Du kommer passa in alldeles utmärkt

Du känner dig säkert nervös inför utbildningen. Kanske var det länge sedan du senast pluggade. Kanske känner du dig för gammal eller för ung. Kanske undrar du hur det ska gå att plugga design/IT när du haft en annorlunda yrkesbana.

Oroa dig inte. Oavsett just din bakgrund kommer du att vara omgiven av människor i klassen som har olika utbildningar, tidigare yrken, åldrar och livserfarenheter. Ingen kommer nog vara exakt som du men det är lätt att känna sig hemma på en utbildningen där empati och inkludering är honnörsord.

Ta min klass UX21 som ett exempel. Åldersspannet är alltifrån 20 till 50. Några har arbetat med design medan många kommer från helt andra branscher. Många i klassen har barn. En hel del arbetar deltid. Mina kursares olika bakgrunder och livssituationer har varit en enorm styrka, något att lära sig ifrån och till och med använda vid designarbete. Och oavsett hur ens nuvarande situation ser ut, finns det människor man kan relatera till.

UX-utbildningen innehåller självklart en del teori men större delen av utbildningen kommer ske via praktiskt arbete som gruppuppgifter, designarbete och individuella reflektioner. Diskussioner i grupp är viktiga aspekter av kurserna och ett sätt att smälta, fördjupa och tillämpa teorin tillsammans; man är aldrig ensam med teorin.

Du kommer behöva en dator

Oavsett om du kommer plugga UX-utbildningen på distans under pandemin eller på plats I Nackademins lokaler, så kommer du behöva en dator. På plats så är en bärbar ett självklart val då du kommer arbeta mycket i grupp och med verktyg som Google Workspace och Figma.

Du behöver inte en särskilt kraftfull bärbar då vi för det mesta arbetar med prestandamässigt enkla program. Viktigare är det kanske med låg vikt, en skärm med bra färgåtergivning och webbkamera då möten och föreläsningar kan ske online.

Nej, du måste inte köpa en Mac

Visst är det vanligt med Mac på UX-utbildningen men du klarar dig alldeles fint med en bärbar som kör Windows. Ingen mjukvara vi använder kräver Mac då de antingen är webbaserade eller finns för skrivbordet både för Mac och Windows. Så är fallet med till exempel Figma, det designprogram vi använder mest under utbildningen.

Bekanta dig med Slack, Zoom och Google Meet för att kommunicera

Utbildningen använder sig av Slack för chatt och snabbmeddelanden. Varje kurs har en egen slackkanal där studenter och läraren kan mötas, diskutera, utbyta information och mycket mer. Grupparbeten sker också till stor del i Slack.

Om du inte använt Zoom tidigare så är det ett verktyg för att känna sig obekväm inför en stor grupp människor. Zoom används också för videokonferens så det är troligt att du kommer att få ta del av föreläsningar via programmet. Du kommer också presentera en hel del i Zoom.

Zoom har ett gäng irriterande begränsningar när man arbetar i grupp, till exempel på att möten automatiskt stängs av efter fyrtio minuter. Några alternativ till Zoom är:

 • Google Meet är ett bättre webbaserat verktyg för grupparbete som fortfarande stöder skärmdelning och, ännu viktigare, roliga bakgrundsbilder. Meet är gratis men kräver ett Google-konto.
 • Jitsi är ett annat trevligt alternativ till Zoom.

Bekanta dig med designverktyget Figma

Figma är utan tvekan det verktyg du kommer att använda mest för att skapa prototyper och annan design. Det är ett gratis webbaserat verktyg utvecklat för att arbeta i realtid med andra designers och redan det mest populära verktyget i branschen.

Figma används även som en digital whiteboard för att arbeta visuellt och ersätter då ett gäng verktyg som Miro och Mural. Det är otroligt smidigt att kunna göra det mesta av sitt designarbete i ett och samma verktyg.

Även om Figma inte är perfekt för att skapa presentationer kan det Ibland vara den smidigaste lösningen att använda istället för Google Slides eller PowerPoint. Till exempel om presentationen framförallt handlar om att presentera en prototyp man tagit fram i just Figma.

Figma fyller alltså många funktioner för dig som blivande UX-designer och kan ta tid att lära känna. Men verktyget används så pass mycket i utbildningen och UX-yrket att det lönar sig att tidigt utforska Figma.

Tips! Gå med i Figmas program för studenter för att slippa många av begränsningarna i gratisversionen av Figma.

Bekanta dig Google Docs/Slides/Drive för att arbeta och organisera

Du kommer att skriva och presentera en del under UX-kurserna på Nackademin och Google Docs och Slides är gratis, enkla att använda och funkar bra i realtid.

Ett tips för grupparbeten är att någon i gruppen tidigt skapar en mapp i Google Drive för att organisera gruppens dokument och filer. En fördel med en Drive-mapp är att det blir enkelt att gå tillbaka till ett projekt, när man till exempel behöver jobba på sin portfolio, än att ha ett gäng orelaterade Google-dokument.

Ta Bussarna 53 och 72 till Nackademin

Bussarna brukar vara proppfulla på mornarna men närmare Nackademin än med 53:an och 72:an kommer man inte med kollektivtrafiken. Hållplatsen strax utanför Nackademin för båda bussarna heter ”Karolinska institutet västra”.

Promenera till Sankt Eriksplan för att ta tuben

Sankt Eriksplan är närmaste t-banestation. Promenaden från Nackis till Sankt Eriksplan tar cirka 15 minuter och kan vara ett skönt sätt att avsluta dagen efter ett grupparbete.

Vad finns i själva byggnaden?

Nackademin håller till i en stor byggnad som delas med flera gymnasieskolor och andra verksamheter. Det innebär att vissa delar och plan inte är tillgängliga för dig som UX-student. Dock finns det mesta som du behöver i själva byggnaden:

 • Matrum, pentry och mikron: det finns flera matrum och dussintals mikron för att värma matlådan.
 • Kaféet: är litet och sortimentet begränsat men gjort en rejäl uppryckning under HT 2022 tack vare nya ägare.
 • Grupprum: finns det för få av och går inte att boka i något system. Det går ett rykte om ett undangömt grupprum någonstans…
 • Sittplatser: finns det mest av på gatuplan i många sköna former.
 • Datorsal och skrivare: finns i b-korridoren men används egentligen inte på utbildningen då man använder sin bärbar.

Alternativa studieplatser och grupprum

Som UX-student vid Nackademin har du endast tillgång till ett fåtal grupprum, vilket betyder att de för det mesta kommer vara upptagna. Studieplatser där du individuellt kan studera med dator i en tyst miljö är det också brist på.

Mina tips på alternativa platser för individuella studier och grupparbeten:

 • Stockholms stadsbibliotek: dessa finns utspridda över stan och har gratis Wifi och oftast någon form av studieplatser i tysta miljöer.
 • Karolinska institutet ligger väldigt nära har en del studieplatser på Campus Solna och biblioteket. De flesta lokaler kräver dock att man är student på KI.
 • Goto 10 i Hammarby Sjöstad är en mötesplats för tech-intresserade och här finns arbetsplatser och Wifi. Medlemskap är gratis.
 • Kungliga biblioteket: vid Humlegården har biblioteket flera läsesalar och platser för grupparbeten.

Restauranger kring Nackademin

I huvudbyggnaden serverar kaféet sallader, mackor och annan enklare mat.

På några minuters avstånd från Nackademin finns den luftiga restaurangen Jöns Jacob med ett stort urval av maträtter. Matsalen är också avsedd för matlådefolk med många sittplatser, mikron och en miljön som är trevligare än Nackademins egna matrum. Inuti Jöns Jacob finns det även en liten butik där man kan handla sallader, färdigrätter och mer.

Något längre bort från Jöns Jacob, i Aula Medica, finns Nanna Svartz. Lite Harry Potter-varning på namnen men uppenbarligen håller stället hög kvalité.

I området mellan Jöns Jacob och Nanna Svartz brukar det finnas food trucks, även under vintern.

Att skriva ut dokument på Nackademin via bärbar eller mobil

Som UX-student har du tillgång till skrivare på Nackademin för dina utskrifter. I början av utbildningen får du 150 kr i krediter (år 2022) och utskrifter kostar 0,5 kr och uppåt.

Att använda skrivaren via bärbar är enkelt:

 1. Om du använder Windows, gå till kontrollpanelen och öppna inställningar för skrivare & skannrar. Om du använder Mac OS, använder du inställningspanelen för Skrivare och skannrar.
 2. I guiden som dyker upp, väljer du att lägga till skrivare genom att ange IP-adress.
 3. Mata in skrivarens IP-adress som är: 172.20.3.16. Se till att protokollet är IPP.
 4. Skriv ut en testsida för att vara säker på att skrivaren fungerar som den ska.

För att skriva ut på mobilen så gör du så här:

 1. Använd din Nackademin-mejlkonto (till exempel adam.bertilsson@yh.nackademin.se) för att skicka ett mejl till skrivut@nackademin.se med dokumentet som du vill skriva ut som en bilaga. Andra mejlleverantörer, till exempel Gmail, kommer inte funka.
 2. Gå till skrivaren utanför datorsalarna på våning 2 i B-huset.
 3. Använd din dörrbricka på skrivaren och knappa därefter in användarnamn (till exempel adbr2101) och lösenord för ditt Nackademin-konto för att koppla ihop dörrbrickan till ditt konto. Detta gör att du från och med nu kan använda din bricka för att skriva ut.
 4. Använd återigen bricka på skrivaren för att denna gång faktiskt logga in på skrivaren.
 5. Använd den fysiska kontrollpanelen på skrivaren för att öppna utskriftskön.
 6. Tryck på dokumentet (som du mejlade som bilaga) i utskriftskön för att skriva ut den.

Du kan hantera dina utskrifter, se ditt saldo och mycket mer i det webbaserade gränssnittet.

Lämna ett svar