Du visar för närvarande Att använd Anki för att lära sig mer effektivt

Att använd Anki för att lära sig mer effektivt

Anki är ett gratis program för memorering som kombinerar memoreringskort (flash cards) med schemalagd repetition i ett kraftfullt och flexibelt paket. Resultatet är världens mest använda program för att effektivt memorera all tänkbar information.

En samling memoreringskort.
Anki är en modern version av klassiska memoreringskort. Stefan-Xp, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Varför är Anki så effektivt?

Forskningen visar att det är mycket mer effektivt att försöka återkalla (recall) innehållet i en text än att läsa om den flera gånger. Ett relaterat begrepp är testeffekten (testing effect): du lagrar helt enkelt information i långtidsminnet bättre om du testar dig på informationen.

Samtidigt vet vi att människor minns information bäst om den repeteras över ökande intervaller, till exempel en dag, fem dagar, två veckor osv. Konceptet kallas för tidsfördelad repetition (spaced repetition).

Ankis algoritm tar all all denna forskning och optimerar ens memorering genom schemaläggning och feedback på hur lätt eller svårt man har att memorera specifika memoreringskort. Är ett kort lätt att minnas? Då visas det mer sällan. Kämpar du däremot konstant med kortet kommer Anki att visa det mer ofta.

Vad används Anki till?

Människor över hela världen använder Anki för att lära sig alltifrån nya ord och huvudstäder till komplexa koncept inom medicin och kemi. Korten i Anki kan innehålla text, bilder och video så det finns egentligen ingen gräns för vad man kan använda för material.

Skärmdump på Anki med ett memoreringskort från en anatomisk kortsamling.
Anki används bland annat för att lära sig anatomi.

Ankis kortsamlingar kan delas med andra människor och vissa är oerhört populära med tusentals kort som sparar användaren tusentals timmar.

Så fungerar Anki rent praktiskt

Att använda Anki för att memorera kunskap går till så här:

 1. Du visas ett kort med en fråga på och försök gissa svaret i huvudet. Detta är recall-delen av Anki och är alltså mer effektivt än att bara direkt läsa svaret.
 2. Du visar svaret och talar om för Anki hur väl du minns informationen på kortet så att algoritmen kan optimera schemaläggningen av kortet. Exakt hur ofta kortet sen visas beror på dina inställningar och hur mycket du studerat kortet; det kan vara alltifrån en minut senare till flera veckor.

Exempel: i videon nedan går jag igenom ett kort som jag skapade för kursboken The Design of Everday Things:

Vilka är fördelarna med Anki?

Att skapa kort i Anki innebär att man tar information som man vill minnas och omvandlar det till ett passande format, oftast i form av en fråga och svar. Just denna bit kan verka tidskrävande men i själva verket innebär det att man fördjupar sig i ämnet innan man memorerar det. För ofta uppstår funderingar när man ska skapa ett kort och efterforskningarna man tvingas göra leder till mer kunskap, förtydligande exempel, alternativa perspektiv och annat användbart.

En stor fördel med Anki är att den schemalägger ens memorerande, något som är svårt med fysiska memoreringskort.

Det är enkelt att skapa kort i Anki med text, bilder, ljud och video. Räcker inte det, så kan man använda HTML och CSS och få stor kontroll över innehållet och designen. Dessutom kommer Anki med flera mallar som presenterar korten på olika sätt.

Anki fungerar både på datorn och mobilen. Man kan gratis skapa ett konto för att synkronisera sina Anki-samlingar mellan enheter och plugga på sina kort när man sitter på tåget eller väntar i kön. Det hela är förvånansvärt enkelt så länge man inte gör ändringar på olika enheter samtidigt eftersom Anki får svårt att synkronisera ändringarna.

Skärmdump på AnkiDroid, Android-versionen av Android.
Med AnkiDroid kan man komma åt sina kortsamlingar överallt. Över. Allt. För alltid.

Anki är oerhört flexibelt och kraftfullt, vilket behövs eftersom programmet ska användas för alla sorters material man kan tänkas vilja memorera. Räcker inte den inbyggda funktionaliteten, så kan man enkelt ladda ner tillägg som ger ytterligare funktioner.

Skärmdump på Anki med tilläggshanteraren.
De tillägg som jag använder i Anki.

Vilka är nackdelar med Anki?

Det tar månader att lära sig att skapa effektiva memoreringskort. Man behöver lära sig en hel uppsättning färdigheter kring lärande, memoreringskort och Anki. Det är vanligt att i början skapa dåliga kort helt enkelt för att man saknar erfarenhet av memoreringsprogram.

Det räcker inte att bara använda Anki när man ska lära sig ny kunskap. Anki ses bäst som ett av många verktyg i ens verktygslåda som man använder för lärande. Dessutom: att använda Anki innan man förstår sig på informationen är dömt att misslyckas.

Att sitta en timma varje dag och memorera kort efter kort blir snabbt tröttsamt. Är man en prokrastinerare som jag så kommer man att snabbt snubbla över anledningar till varför man inte vill använda Anki trots att man lagt ner dussintals timmar på att skapa korten.

Anki lider av dålig UX. Till exempel saknas det en guide som optimerar schemaläggningen efter ens mål och hur lång tid man har på sig för att plugga. Det är trots allt stor skillnad på att plugga kurslitteratur inför en tenta om en månad jämfört med att plugga tiotusentals kort under flera år som medicinstudent.

Överhuvudtaget skulle Ankis användargränssnitt behöva en omdesign. Visst behöver Anki vara flexibelt och kraftfullt men delar av gränssnittet är bara förvirrande eller svårtytt. Många upplever formgivningen som omodern, särskilt Windows-versionen, men jag tycker att detta är sekundärt, till och med charmigt.

Har man många kort i sin samling och missar att öva på dem under några dagar så leder det till väldigt långa sessioner när man väl kommer tillbaka till Anki. Det kan kännas övermäktigt att ha flera hundra kort att gå igenom för att man varit bortrest eller varit för upptagen för att plugga. Anki har nämligen ingen pausfunktion utan dess algoritm förutsätter att man pluggar varenda dag.

Slutsats

Anki är ett kraftfullt verktyg för effektivt lärande och borde finnas i allas verktygslåda. Anki kräver dock övning och tålamod för att man ska bli duktig på att använda programmet.

Lämna ett svar

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Inger landin

  Låter bra men förstod inte allt.Finns det på svenska? Vad kostar det?
  Mvh/Inger Landin 78 år

  1. Amin Amini

   Hej Inger! Anki finns att ladda ner gratis (Mac, Windows, iPhone, Android) och finns på svenska.